Kuda dalje? PDF Print E-mail
Glas Topnika
Autor Dino Buljubašić   
Petak, 09 Mart 2007 12:33

Vrlo je tesko biti pozitivan poslije razocarenja u srijedu. Vrlo je tesko naci neke pozitivne stvari koje su nam se desile te noci. Istovremeno, vrlo je lahko biti pametan i ukazivati na greske Wengera, Fabregasa, Adebayora, Baptiste ili bilo koga drugog. Istina je da ima stvari koje bi svako uradio drukcije u toj utakmici ali sada je kasno za to. Arsenalova sezona nije zavrsena i iako klub nece osvojiti nijedan trofej po drugu sezonu zaredom, mislim da se ne treba predavati.

Toliko puta smo... 

culi Wengera kako kaze da je ovo mlad tim, tim u tranziciji. Vrlo je tesko mijenjati tolike igrace i istovremeno osvajati trofeje. Veoma mali broj klubova je u stanju uraditi tavko nesto. Mi ocito nismo. 

Ove sezone je bilo utakmica ili barem dijelova utakmica koji su pokazivali pravu snagu i mogucnosti ovog tima. Ali istovremeno bilo je i onih koje su pokazivale prave slabosti. Bilo je tu i drugih faktora koji su u mnogome uticali na igru i rezultate.

Kao prvo, imali smo dosta problema sa povredama - mozda najvise u ligi. Mislim da ne postoji jedan igrac koji nije bio povrijedjen tokom sezone. Wenger je bio primoran da koristi igrace koje ne bi mozda normalno koristio u nekim utakmicama. Onda je tu i novi stadion. Koliko god zvucalo glupo, ta promjena jeste uticala na tim. Pogotovo na igrace koji su igrali na Highburyu. Dakle tri velka faktora -  novi/mladi tim, dosta povreda te novi stadion - su bila protiv nas ove sezone. Ne zelim opravdavati nikoga ali mislim da bi ipak bilo malo cudo da smo u stvari osvojili nesto ove sezone!

Kad je u pitanju sama igra, mislim da je daleko najveca razlika izmedju Arsenala iz 2002 i ovog danasnjeg Arsenala kolicina golova koje smo postizali. OK, imamo mi jos uvijek Henrya, pa se treba zapitati kako je to moguce? Ali nemamo Bergkampa. Nemamo Piresa koji je bio prvi igrac sredine terena koji je postigao vise od 15 golova u sezoni u Engleskoj. To je ono sto nam fali - igraci sredine terena koji postizu golove. Licno, mislio sam da to nece biti problema, jer imamo Hleba koji je davao dosta golova u Njemackoj, te kupili smo Rosickog za kojeg vrijedi ista konstatacija. Pa sta je onda problem?

Rosicky i Hleb su obojica postali "previse" igraci Arsenala. Uvijek ce izabrati da dodaju loptu prije nego da sutiraju. Pires nije uvijek bio takav. Ako ima sansu da sutira on ce to i uraditi. Isto tako i Ljungberg dok je bio mladji naravno. O Denisu ne treba ni govoriti. Ali prva dvojica kao da nemaju vjere u svoje sutacke mogucnosti. Ne mislim sada da nam trebaju dva nova igraca na njihovim pozicijama ali njih dvojica moraju preuzeti malo vise odgovornosti.

Fabregas je posebna prica. On ima jedan od najboljih pasova na planeti ali kada dodje do suta - tu je katastrofa. Mislim da se to moze popraviti - pa tek mu je 19 zaboga. Denilson je malo bolji tu, on ima solidan sut, ali mu treba samopouzdanja.

U odbrani je slicna situacija. Po ko zna koji put smo ispali zbog gola iz prekida. Iste stvari/problemi se ponavljaju. Lehmana nije bilo nigdje kod gola PSV. Nijedan odbrambeni igrac nije bio u stanju da nadskoci Alexa - da preuzme kontrolu oko naseg sesneasterca. Mislim da Gallas i Toure nikad nisu bili neki ekstra skakaci ali to postaje glavna stvar u danasnjem fudbalu - kako dobro se branis iz prekida. Igrac kao Alex bi nam dobro dosao tu... 

Dakle, ovaj tim Arsenala ima talenat, znanje i siguran sam da imaju ogromnu volju. Uz par pojacanja, pretezno u odbrani, mislim da se slijedece godine mozemo vratiti u utrku za titulu. I mislim da bi to Wengeru tebao biti glavni cilj - zaboravi na Lig u Sampiona, zaboravi na kupove - samo titula je bitna. Sto se tice ove sezone, ne mislim da je gotova - moramopokusati zavrsiti iznad Liverpoola sto ne bi smio biti problem. To bi znacilo da smo napredovali za jednu poziciju od prosle godine. Nije nesto elstra ali je napredak i sa ovim timom mislim da jo nismo vidjeli koliko oni zaista mogu napredovati!

Copyright © 2012 Arsenal Bosnia Supporters Club
The Arsenal Bosnia Supporters Club is independent from The Arsenal Football Club PLC (company number 109244) London England.